De wereld van wasbare luiers is groot. Zo groot, dat de kans aanwezig is dat je in het begin door de bomen het bos niet meer ziet. Om je te helpen, vind je hier daarom een uitgebreide beschrijving van de verschillende typen wasbare luiers. Hieronder eerst een handig overzicht met de vergelijking van de verschillende typen luiers. Voor een meer uitgebreide beschrijving per type, scroll je iets verder naar beneden.
Hier staan ook video's waarin elk type luier wordt toegelicht, net als in een live consult.
Het tweedelige systeem, de naam zegt het al, bestaat uit twee delen: een absorberende luier en een los waterdicht overbroekje. De luier kan een voorgevormde luier zijn of een luier die je zelf nog moet vouwen.
Luier
Een voorgevormde luier heeft de bekende luiervorm en wordt vastgemaakt met drukknoopjes of klittenband.
Een vouwluier is een doek (bijvoorbeeld een prefold of een hydrofiel luier), die nog gevouwen moet worden in een vorm die als luier kan dienen. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is dit heel eenvoudig. Het voordeel van vouwluiers, is dat het een ontzettend goedkope manier van luieren is en dat de luier makkelijk is aan te passen aan het kindje. Een aparte variant hiervan is de strikluier. Deze vouw je vrij makkelijk in de juiste vorm en de luier wordt met linten vastgemaakt om de buik van je kindje.
Voorbeeld van een voorgevormde luier met los overbroekje van een tweedelig systeem.
Overbroekje
De voorgevormde luiers en vouwluiers kunnen een heleboel vloeistof absorberen, maar zijn niet waterdicht. Daarom moet er een waterdicht overbroekje overheen. Dit overbroekje kan gemaakt zijn van PUL of van wol.
De meest gebruikte overbroekjes zijn broekjes met een PUL-laag. PUL (PolyUrethaanLaminaat) is een coating die waterdicht is, maar toch ademt. Dit zorgt ervoor dat het vocht binnen het broekje blijft, maar het niet gaat broeien. De broekjes hebben een luiervorm en sluit je met drukknoopjes of klittenband.
Voorbeeld van een PUL overbroekje, OneSize
Een ander type overbroekje, is het zogenaamde 'wolbroekje'. Dit is een gebreid broekje van wol. Het fijne van wol is dat het isolerend, zacht voor de huid, zelfreinigend en ontzettend lekvrij is. Een wolbroek moet je lanoliseren om ervoor te zorgen dat het waterdicht is. Dit doe je simpelweg door het broekje in een badje met lanoline (=wolvet) te doen. Lanoline heeft een natuurlijke afweer tegen vuil, waardoor je deze broekjes alleen maar hoeft te wassen als er ontlasting op komt, of als de lanoline is uitgewerkt (eens in de 2-3 weken). Tussendoor laat je het broekje luchten, waardoor alle geurtjes verdwijnen. Wolbroekjes trek je simpelweg op, zoals bij een onderbroek. Wolbroeken zijn ideaal voor kindjes met een gevoelige huid of voor de nacht.
Voorbeeld van een wolbroek
Een pocket is een waterdicht overbroekje met daaraan vast een zachte laag die tegen de billetjes van je kindje komt. Tussen deze lagen is een ruimte gecreëerd, waar absorberende inleggers ingeschoven kunnen worden. Het voordeel daarvan is dat de absorptie heel makkelijk aangepast kan worden aan je kindje. Als inlegger kun je speciale voorgevormde inleggers gebruiken, maar ook een prefold, een hydrofiele doek of een simpel handdoekje voldoet prima. Zolang het maar absorbeert! Een pocket wordt gesloten met klittenband of drukknoopjes en heeft de bekende 'luiervorm'.
Voorbeeld van een pocket systeem.
Het All-in-Two systeem is eigenlijk een waterdicht overbroekje waar absorberende inleggers ingeklikt kunnen worden. Hetzelfde idee als een pocket, dus, alleen dan worden de inleggers op het overbroekje geklikt in plaats van in een pocket gestopt. Het voordeel hiervan is dat de luier erg snel klaar voor gebruik is en de absorptie makkelijk kan worden aangepast aan je kindje. Door extra inleggers toe te voegen, krijgt de luier een groter absorptievermogen. De luier wordt gesloten met klittenband of drukknoopjes.
Voorbeeld van een All-in-Two systeem: de inlegger wordt met drukknoopjes in het waterdichte overbroekje geklikt
Een All-in-One (afgekort AIO) is een complete luier uit 1 stuk. Het heeft dus een waterdichte laag en een absorberend deel dat aan elkaar vast zit. Aan de buitenkant ziet het er net zo uit als een pocket of een All-in-Two systeem en ook een AIO wordt gesloten met drukknoopjes of klittenband. Het voordeel hiervan is dat er maar 1 handeling nodig is bij het verschonen. Het nadeel is dat het lastiger is om de luier extra te laten absorberen en dat AIO systemen minder lekvrij zijn. Bij de meeste All-in-One systemen zijn de ingenaaide inleggers uit de luier te klappen, zodat het drogen versneld wordt, maar dan nog heeft een All-in-One vaak een langere droogtijd dan bijvoorbeeld een pocket of een All-in-Two systeem.
Voorbeeld van een All-in-One luier: de absorberende inleggers zitten vastgenaaid aan de luier.
Als je gaat kijken naar wasbare luiers, kom je al snel tegen dat die er zijn in Sized en OneSize.
Sized betekent dat de luiers een bepaalde maat hebben en dat er dus verschillende maten luiers nodig zijn, naarmate het kindje groeit. Meestal zijn deze luiers er in S, M, L en XL. De maten zijn aangeduid in kilo's, dus een L kan bijvoorbeeld van 8-14 kilo zijn. De grootte van de maten verschilt per merk. Het fijne aan sized luiers is dat ze perfect passen bij de maat van je kindje. Het nadeel is dat je meerdere maten aan moet schaffen, en dan dus iets duurder uit bent.
OneSize luiers kunnen de hele luier periode mee. Meestal hebben dit type luiers drukknoopjes op de voorkant om de luier te verstellen of ze hebben een speciale newborn setting. Wasbaar Wonderland verkoopt voornamelijk OneSize luiers, omdat het onze missie is om wasbaar luieren leuk EN goedkoop te maken. OneSize luiers zijn over de gehele linie aanzienlijk goedkoper, omdat 1 luier de gehele luierperiode gebruikt kan worden. De absorptie kan bij dit soort luiers vaak worden aangepast door middel van meerdere/andere inleggers. Dit is wel nodig, omdat een baby van 3 maanden natuurlijk andere hoeveelheden plast dan een peuter van 2.
© 2024 www.wasbaarwonderland.nl - Powered by Shoppagina.nl