De wolbroekjes van Hu-Da zijn gemaakt om te gebruiken over een voorgevormde luier of een vouwluier. Ze zijn ideaal voor de nacht, omdat ze goed waterdicht zijn en heerlijk zacht zijn voor de huid van je kindje.
Om deze broekjes waterdicht te krijgen, is het wel nodig om ze te lanoliseren. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar dat valt ontzettend mee. Hieronder lees je hoe je een wolbroek lanoliseert en behandelt. Nadat de broek eenmaal goed gelanoliseerd is (na ongeveer 3x lanoliseren), kan deze makkelijk 1 tot meerdere weken mee, tussen wasbeurten door. Nieuwere wolbroeken moeten in het begin iets vaker behandeld worden, maar kunnen na een tijdje ook makkelijk een paar week mee. Alleen als de wolbroek vies is door ontlasting, begint te stinken of niet meer waterdicht is, moet deze opnieuw gewassen en gelanoliseerd worden. Omdat lanoline en wol een zelfreinigende functie hebben, hoef je gebruikte wolbroeken alleen tussen verschoningen door even te laten luchten. Hierdoor verdampt het vocht en krijgt de lanoline de kans om geurtjes te neutraliseren.
Voor het eerste gebruik:
- Was de wolbroek even op de hand in een lauwwarm sopje met wolwasmiddel of wat babyshampoo. Gebruik geen gewoon wasmiddel, want dan heb je kans op veel krimp.
- Maak een lanolinebadje door een bodempje heet water in een emmer te doen, en hierin 1 theelepel lanoline op te lossen. Doe er een drupje babyshampoo bij, zodat de lanoline goed oplost in het water.
- Als de lanoline volledig is opgelost, vul je het badje aan met koud water, totdat het geheel lauwwarm is.
- Leg het wolbroekje er binnenste buiten in zodat deze net onder staat en laat het een nachtje staan. Op deze manier heeft de lanoline goed de tijd om zich te hechten aan de wol en heb je de grootste kans dat het broekje na de eerste keer lanoliseren al waterdicht is. Voor de zekerheid kan je het lanolinebadje herhalen.
- Het broekje voelt nu goed vettig aan. Dat hoort zo en wordt tijdens gebruik minder. Dit vet is in principe alleen maar goed voor de huid van je kindje, dus maak je er niet druk om.
- Druk het dikste water uit het broekje, door hem op te rollen tussen 2 handdoeken. Niet wringen, want dan wring je de lanoline eruit. Laat het broekje hierna liggend drogen, op een tochtige plaats. Niet direct op de verwarming of in de zon, want dan heb je door de warmte weer kans op krimp.
Wassen en behandelen
- Zodra de wolbroek gaat stinken, heel vies is door ontlasting of niet meer waterdicht is, kan je hem wassen. Dit doe je op de hand of op het wolwasprogramma van je wasmachine. Let hierbij op dat de machine op maximaal 800 toeren centrifugeert. Gebruik geen water dat warmer is dan lauw, anders heb je kans dat je broekje ontzettend krimpt.
- Wol wassen doe je met een speciaal wolwasmiddel of met babyshampoo. Gebruik geen normaal wasmiddel, want die heeft niet de juiste pH-waarde.
- Als het broekje schoon is, leg je deze, terwijl hij nog nat is, in een lanolinebadje (zie punt 2-6 hierboven).