Ken je dat, dat je je container weer aan de weg zet en denkt ‘tjonge, wat een troep hebben we de afgelopen tijd geproduceerd?’ Vooral ouders met jonge kinderen in wegwerpluiers moeten er vaak aan geloven: zware containers waar een niet al te frisse lucht vanaf komt. En als je pech hebt, moet je nog per kilo betalen ook! Ouders met kinderen in wasbare luiers zal dit minder bekend voorkomen, maar wat scheelt overstappen op wasbare luiers nou echt in afval?
Meer dan 5000 luiers
Volgens onderzoek van MilieuCentraal draagt een kindje gemiddeld tot hij/zij zindelijk is 5300 luiers. Dat zijn er iets minder dan 5 per dag, dus als jij vaker verschoond is het nog meer. In totaal komt dat op een afvalbult van zo’n 260 kilo per jaar, of 22 kilo per maand. Als je dit over een luierperiode van 2,5 jaar zet, komt dat totaal dus uit op 650 kilo aan alleen luierafval. Dit is wat er in de grijze container verdwijnt en verbrand wordt. Want wat je af en toe ook hoort: het recyclen van luiers is met de huidige technieken nog niet mogelijk. Elke luier die je dus weggooit, wordt direct vernietigd, inclusief alle grondstoffen.
Diftar
Gemeenten doen de laatste jaren ontzettend hun best om de hoeveelheid restafval te verkleinen. En laten luiers nou net een afvalstroom zijn, waar ze niks mee kunnen. Er kan steeds meer gescheiden worden, omdat er steeds meer gerecycled kan worden. Maar de recycling van wegwerpluiers laat nog op zich wachten en is op korte termijn hooguit op een kleine schaal beschikbaar. Afvalbedrijven kunnen dus nog niks met luiers. En het is steeds meer een trend, dat je moet betalen voor al het afval waar gemeenten niks mee kunnen. Als je in een Diftar gemeente woont, betekent dat dat je al je afval per kilo betaalt. Je betaalt dus niet alleen voor het kopen van je wegwerpluier, maar ook voor het weggooien ervan. Hoeveel dat is, verschilt ontzettend. Maar stel dat je, zoals in onze gemeente, €0,35 per kilo moet betalen. Dan betaal je dus voor een kind dat 2,5 jaar in de luiers zit gemiddeld €227,50. Beetje jammer geld, want je betaalt eigenlijk gewoon je afval twee keer. De eerste keer bij de aanschaf, en de tweede keer bij het weggooien.
Wasbare luiers als alternatief
Steeds meer gemeenten zetten proeven in met wasbare luiers om hun inwoners te laten zien dat er alternatieven zijn voor wegwerpluiers. Ook is MilieuCentraal de campagne Mazzelkontjes gestart, ook om te laten zien dat wasbare luiers niet meer lastig en ouderwets zijn, maar juist hartstikke leuk, makkelijk in gebruik en ook nog eens veel beter voor het milieu.
Heeft het verminderen van jouw afvalberg ook meegespeeld in je keuze voor wasbaar? En wat merk je voor verschil daarin?
De berg afval die een baby gemiddeld per maand produceert.
Afbeelding van MilieuCentraal, van hun campagne Mazzelkontjes.
https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/mazzelkontjes/
© 2024 www.wasbaarwonderland.nl - Powered by Shoppagina.nl