Een van de vragen die wij heel veel krijgen is ‘Hoe start ik het beste met wasbare luiers’. Het is namelijk nogal een doolhof in het begin en daardoor zijn er ook veel ouders die in het begin een aantal dingen doen waar ze later spijt van hebben. Nu noem ik dit in de titel ‘fouten’, maar dat zijn het eigenlijk niet. Het zijn in veel gevallen gewoon keuzes die best goed zijn, alleen wellicht niet de beste voor dit specifieke kindje of deze situatie. Daarom zetten we in deze blog de meest gemaakte valkuilen op een rijtje, waardoor sommige beginnende ouders onnodig de wasbare luiers in een hoek gooien.
De 5 grootste valkuilen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Onder dit rijtje lichten we elke valkuil nog even toe, zodat je ze al heel snel kan herkennen.
1) Ongetest een heel pakket aanschaffen
Met stip op nummer 1! Het idee is eigenlijk heel logisch, want op die manier ben je toch in een keer klaar? En het is vaak ook nog goedkoper. Helaas is dit ook een van de redenen dat veel ouders afhaken na een tijdje wasbare luiers te gebruiken.
Waarom? Omdat wasbare luiers ontzettend persoonlijk zijn. Vooral luiers uit een stuk, zoals de pockets of de All-in-One luiers werken absoluut niet voor elk kindje. Dus als de pasvorm van de luier en je kindje niet matcht, leidt dat geheid tot lekkage en heel veel teleurstelling.
Daarom is ons eerste advies aan ouders die starten met wasbaar: probeer een luier eerst uit voordat je er veel van aanschaft! Door er eerst eentje te kopen of door gebruik te maken van een huurpakket. Bij een huurpakket kun je voor een klein bedrag alle luiers uitproberen die wij verkopen en daarna pas een keuze maken of je iets wilt aanschaffen en zo ja, wat dan. Dit lijkt een extra stap, maar het is wel een hele cruciale als je wilt dat wasbare luiers ook op de lange termijn leuk blijven.
Zodra je een luier dan hebt getest, is het aanschaffen van een pakket een prima keuze. Dan weet je in ieder geval zeker dat goedkoper niet uiteindelijk een miskoop wordt.
2) Wassen volgens achterhaalde principes
Tot een paar jaar geleden heersten er ontzettend veel mythes rondom het wassen van luiers. Je mocht je luiers niet wassen met enzymen, moest heel weinig wasmiddel gebruiken en vooral alleen maar water. In de basis werd er gedaan alsof het ging om satijnen blouses in plaats van luiers. Met als gevolg dat luiers niet goed diep genoeg gereinigd werden, wat weer zorgde voor uitslag bij kindjes en stinkende luiers.
Gelukkig zijn de wasadviezen de laatste 2 jaar drastisch veranderd, maar er zijn nog steeds ouders die via Google uitkomen op deze achterhaalde wasprincipes. Als je deze volgt, zorgt het er voor dat je de luiers vrij snel aan de wilgen hangt, want niemand wil een kindje met uitslag of luiers die niet fris ruiken.
Daarom is ons advies altijd: behandel luiers heel simpel als heel vies wasgoed! Je wast je vaatdoekjes ook niet op een fijnwasprogramma, en daar zit echt minder vuil in dan in een luier. Dit geldt voor alle stoffen, dus ook voor bamboe. Er werd vroeger gezegd dat bamboe een hele delicate stof is, maar dat is nooit wetenschappelijk onderbouwd. Ook dit is dus gewoon een stof.
Wassen van luiers is echt heel simpel, dus het is zonde dat er ouders zijn die afhaken omdat ze de juiste informatie niet hebben. Wat wel een goede wasroutine is, lees je hier.
3) Denken dat elke luier hetzelfde is
Op zich is deze manier van denken heel verklaarbaar, want bij wegwerpluiers is elke luier gelijk. Maar bij wasbare luiers zit het net iets anders. Het is dus niet zo dat bijvoorbeeld een pocketluier met 1 inlegger hetzelfde werkt als een tweedelig systeem. Er zijn ouders die beginnen met pocketluiers of All-in-Ones, omdat hierbij de overstap het kleinst is. Ze lijken per slot van rekening het meest op wegwerpluiers. En als deze luier dan vervolgens niet werkt, is dat natuurlijk erg teleurstellend. Maar dit betekent niet dat wasbare luiers helemaal niet werken voor je. Het is alleen dat specifieke systeem dat niet werkt voor jouw kindje. Hieronder vindt je de kenmerken van alle verschillende systemen. Je ziet direct dat er flink wat verschil zit tussen typen luiers.
In de praktijk is het eigenlijk zo dat een tweedelig systeem goed werkt bij elk kindje, omdat de pasvorm hierbij niet zo precies komt. Een pocket, All-in-One of All-in-Two systeem werken bij sommige kindjes prima, maar bij anderen weer helemaal niet. Dus als je een van deze 3 laatste systemen gebruikt, en je kindje blijft maar doorlekken, dan ligt dat niet aan wasbare luiers als geheel, maar puur aan dat specifieke systeem. Geef dus niet direct op, maar probeer eens een ander type luier. Dat scheelt vaak al heel veel in lekkage.
4) Vergeten de luier aan te passen aan je kindje
Het grote voordeel van wasbare luiers is dat je de luier exact kan aanpassen op je kindje. Bij de meeste luiers is de maat in te stellen, zodat de luier qua maat al exact passend gemaakt kan worden. Maar daarnaast is ook het absorptievermogen heel makkelijk aan te passen. Een veelgemaakte denkfout is ‘luiers absorberen zoveel als ze absorberen en daar moet je het mee doen’, maar dat is niet zo bij wasbare luiers. Stel: je hebt een kindje dat best veel plast en die je eigenlijk na 2,5 uur moet verschonen. Maar je hebt liever dat je dit kan rekken naar elke 3,5 uur verschonen. Daarvoor hoef je gelukkig geen andere luier aan te schaffen, maar je kan simpelweg extra absorptie toevoegen aan je huidige luiers. Dit kan door een speciale inlegger in de luier te leggen, maar ook door simpelweg een spuugdoekje dubbel te vouwen en deze op de luier te leggen. Zolang het maar absorbeert, kan het gebruikt worden als inlegger.
Op deze manier kan je de luiers perfect aanpassen op wat je kindje wanneer nodig heeft en heb je dus ook altijd de perfecte luier in de kast liggen.
5) Een luier kiezen van 1 bepaalde stof, terwijl het kindje iets anders nodig heeft
Soms is een luier gemaakt van een bepaalde stof die niet helemaal past bij je kindje.
Deze valkuil is een hele lastige, want om deze te voorkomen moet je wel wat kennis hebben van de eigenschappen van elke verschillende stof. Om je hiermee te helpen, hebben wij een tabel opgesteld met de eigenschappen van de verschillende stoffen.
Omdat het oplossen van dit probleem nog best lastig kan zijn, zet ik hieronder een aantal situaties uiteen, met bij elke situatie een tip wat betreft de stof of stoffen die waarschijnlijk het probleem gaan oplossen.
+ Je kindje is (meestal) 11+ maand en lekt heel snel door, waarbij de luier vaak nog bijna droog of in ieder geval niet verzadigd is
De kans is groot dat in zo’n situatie je kindje veel in 1x plast. Ergens tussen de 11 en 18 maand, veranderd het plaspatroon van een kindje. Baby’s laten hun plas lopen, zodra er wat in de blaas zit. Maar oudere kindjes gaan hun plas opsparen, waardoor de plasjes groter worden. In dit geval, is het verstandig om ervoor de zorgen dat de absorberende stof direct tegen de billen zit. De snelst absorberende stof die tegen de billen mag, is katoen.
Je kan dit probleem relatief simpel oplossen, door bijvoorbeeld een katoenen spuugdoekje bovenop de luier te leggen. Het katoen neemt het vocht direct op, waardoor het niet de luier uit kan drijven. Daarna zakt het door het katoen heen naar beneden en wordt opgenomen door de onderliggende lagen.
+ Je kindje plast zoveel dat de luier na een korte tijd al helemaal verzadigd is
Als dit het geval is, is het tijd voor extra inleggers in de luier. En dan bij voorkeur van een mix met hennep. Hennep is een stof die ontzettend veel vocht kan vasthouden en dus erg geschikt is voor veelplassers. Meestal wordt hennep gecombineerd met katoen voor een inlegger. Katoen neemt het vocht snel op en de hennep houdt het goed vast. Dit zorgt voor een ideale mix voor veelplassende kindjes.
+ Je kindje zit en ligt nog erg veel
Op het moment dat je kindje nog niet kan lopen, staat er de hele dag veel druk op de luier. Op dat moment is het verstandig om een stof te kiezen die vocht goed kan vasthouden. Dit zijn bijvoorbeeld katoen, bamboe of hennep. Er zijn ook luiers van microvezel, maar het vervelende van de meeste typen microvezel is dat het fungeert als een spons. Het neemt veel vocht op, maar laat dit ook makkelijk los als er druk op komt te staan.
Deze 5 zijn eigenlijk de valkuilen waar ouders het meest invallen als ze beginnen met wasbare luiers. En jij? Heb jij ook keuzes gemaakt in het begin waar je later spijt van had omdat ze toch net niet helemaal fijn werkten voor je kindje? En wat werkte dan wel goed?
© 2025 www.wasbaarwonderland.nl - Powered by Shoppagina.nl